Selamat Datang,terima kasih sebab sokong belog Wahida Ayob Story

Monday, January 27, 2014

menikmati keindahan alam sebentar~

sedar tak sedar aku dah hampir tiga tahu ngan diorang nie,, 
dari aku semester satu ...now, aku dah semester enam ,, alhamdulillah~




nie la keje kami klau dah bosannnnn, kami pegi jenjalan di sekitar tempat blaja kami la,,
so, nie adalah one of part tempat yg best dekat ipoh , perak nie...


nak cerita sejarah tentang tempat nie sikit duluuuuu~


 Kelli"s Castle 

 Pada awal tahun 1890-an, pengusaha British juga telah membuka estet-estet getah di sekitar Batu Gajah.  Antaranya ialah Ladang Kinta Kellas, Ladang Kinta Valley, Ladang Harewood, Ladang Sengat dan lain-lain. Antara pengusaha British yang paling terkenal di Batu Gajah ialah William Kellie Smith dan Alma Baker.

William Kellie Smith berasal dari sebuah kampung bernama Kellas di bahagian timur laut Scotland. Beliau datang ke Tanah Melayu pada tahun 1890 ketika berusia 20 tahun. Semasa di Pulau Pinang, beliau berkenalan dengan Alma Baker, seorang kontraktor di Kinta. Beliau kemudiannya berjaya di Batu Gajah sebagai pengusaha ladang getah Kellas Estate, Kinta Kellas Estate, dan lombong bijih timah Kinta Kellas Dredging Company.

Di zaman kegemilangannya, hartawan Kellie Smith telah membina sebuah bangunan yang besar dan indah bagi kediaman keluarganya. Bangunan yang diberi nama Kellas House mula dibina pada tahun 1910. Bangunan tiga tingkat itu dibina mengikut rupabentuk sebuah istana di India. Tukang-tukangnya dibawa khas dari Madras. Bangunan yang mempunyai 14 bilik, sebuah cellar dan terowong rahsia itu juga akan dilengkapkan dengan lift iaitu yang pertama di Tanah Melayu. Di tingkat kedua, akan dibina sebuah padang tenis dengan lantai simen. Berita mengenai bangunan itu pernah disiarkan dalam akhbar London Financier pada 15 September 1911. Akhbar itu menyifatkan rumah ketua pengurus Ladang Kellas itu mungkin yang paling unik di seluruh Timur Jauh, baik dari segi bentuk mahupun besarnya.



bagi aku nie antara tempat yg best jugak klau nak snap utk photoshoot pengantin...
LoOk Romantic ^_^
hehe

aku dah pegi  2 kali dah.. nmpak x aku mmg suka tempat nie..bila agak nya masa tue akn tiba~ hehe
inshaa Allah..Amin

aku nk kongsi la sikit ape yg berlaku kat sana ...bnyak jugak aku snap picture kat kelli's Castle ...
mcm best je >_<



nie tempat mula-mula nak masuk...so kmi snap sini..trimas kat tukang snap gambaq kmi...



nk pi kawad kat mne la nie..
layan je laaaa....
bukam selalu kami buat style mcm nie..so, bila lagi nk jadi model cam nie...
*asal cantik je,,,mesti snap lah* hehe



nie budak geng nama sama cuma huruf H yg membezakan segalanya...hehehe
aku jugak yg mcm kecil sedikit..hehe,, normally tak pe always looks young...
perasan btullll,,, ^_^




this is KAMI...yg sebelah kiri pana,asma,mun dan yg sebelah kanan tue akuuuuuu...
muka suka bergamba je sume nie...
banggunan dea..dapat membawa kita ke nostalgia silam..walaupun sikit at least dapat rase,,
seronok thaw..jangan lupa singgah!!!





nie pulak kitorank snap kat bahagian atas sekali...
sempoiii >_<



nmpak xkami kepanasa..walau mcm mne pun kami tetap nak snap jugak..sbb pemandangan dea cantikkkk
bukan selalu dpt datang kat sini..alang2 amik picture bebanyak..wuuuu!!





nie akudan kawan berteduh dari kepanasan jap....
panas sesangat dah niee....
^_^
yang penting perjalan kami tetap best




nie kami dah nak gerak pegi tempat lain..so, amazing jugak tempat nie..sbb banggunan dea cantik..
klo korunk datang perak jgn lupa singgah Kelli's castle dulu okeyhhh...







4 comments:

  1. Replies
    1. jgn lupa klau visit perak, dtg pegi tempat nieee....boleyh snap picture yg cantik-cantik...

      Delete
  2. As salam...

    Pernah pergi perak, tp xtau pun ada tempat bersejarah y cantik ni...

    tq sharing... ^______^

    ReplyDelete
  3. welcomee.. next time jgan lupa cari tempat ni yee..dea dekat area batu gajah , perak..

    ReplyDelete

Klik Sini

Bobblehead Bunny